اگر بخواهید در یک محیط کار کنید، ترجیح میدهید که محیط کارتان مجهز به بروزترین امکانات و دارای لوازمی استاندارد باشد که جایی برای استراحت هم دارد و یا در محیطی باشید که لوازم آن قدیمی، غیراستاندارد و کثیف است؟ فکر میکنید در کدام محیط عملکرد بهتری خواهید داشت؟ ارگونومی در محیط کار به همین موارد اشاره دارد. در حقیقت به بیانی ساده، ارگونومی در روانشناسی صنعتی و سازمانی، اشاره دارد به روشهای طراحی محصولات و سیستمهای رفاهی که عملکرد انسان را افزایش میدهند. متخصصان ارگونومی تعامل انسان و محیط را در سطوح فردی، گروهی و سازمانی بررسی میکنند. در حقیقت هدف ارگونومی در محیط کاری، طراحی محصولاتی است که تواناییهای فیزیکی، شناختی و انگیزشی انسان را تقویت کرده و جنبههای اجتماعی، فنی و سازمانی یک سیستم را بهبود بخشد. ارگونومی به طور ویژه برای بهبود ایمنی و بهرهوری در سیستمهای پیچیده اجتماعی و فنی استفاده شده است.
ارگونومی در محیط کار چیست؟
هر چیزی که ما اختراع میکنیم یا میسازیم در نهایت برای استفاده و منافع انسان طراحی شده است. همانطور که تکنولوژی و سیستمهای کاری تکامل یافتهاند، بزرگتر، پیچیدهتر و به هم پیوستهتر شدهاند. سرعت تغییر در چنین سیستمهایی و افزایش پیچیدگی آنها، احتمال وقوع پیامدهای ناخواسته و نامطلوب را افزایش میدهد. ارگونومی به عنوان حرفهای ظهور کرده است که متخصصان آن تلاش میکنند تا اطمینان حاصل کنند که ابزارها، محصولات و سیستمها به گونه ای طراحی شده اند که برای انسان ایمن، قابل استفاده و مفید باشند. به طور خاص، عوامل انسانی و ارگونومی «رشته علمی مربوط به درک تعاملات بین انسان ها و سایر عناصر یک سیستم، و حرفه ای است که نظریه، اصول، دادهها و روشها را برای طراحی به منظور بهینهسازی رفاه انسان و به طور کلی عملکرد سازمان به کار میگیرد. ارگونومی منحصر به فرد است زیرا: نگاهی سیسمتی دارد، طراحی محور است و از همه مهمتر بر بهبود عملکرد و رفاه تمرکز دارد. دامنه کار ارگونومی بسیار گسترده است، و معمولا در یکی از سه سطح زیر تجزیه و تحلیل میشود:
- سطح فردی: در این سطح فرد روانشناس صنعتی و سازمانی بر تعاملاتی متمرکز است که یک انسان ممکن است با یک سیستم، فناوری یا ابزار مهندسی شده داشته باشد.
- سطح گروهی: سطح گروهی تجزیه و تحلیل بر نحوه تعامل گروهها یا تیمهای انسانی با فناوری و چگونگی تأثیر این تعاملات بر عملکرد متمرکز است.
- سطح سازمانی: سطح سازمانی تجزیه و تحلیل، تأثیری را که عوامل طراحی سازمانی (مانند ساختار سازمانی، فرآیندهای سازمانی و طراحی کار) و استفاده از فناوری بر رفاه انسان و بهرهوری کلی دارند بررسی میکند.
برای هر یک از این سطوح تحلیل، عوامل انسانی و متخصصان ارگونومی از دانش رشتههای مختلف استفاده میکنند تا طیف وسیعی از موضوعات را بررسی کنند و مداخلاتی را برای تعاملات انسان و سیستم طراحی کنند.
محیط کاری ارگونومیک چه مزایایی دارد؟
- کاهش هزینه ها با محیط کاری ارگونومیک! محیط کاری ارگونومیک، علاوه بر اینکه تمرکز افراد را افزایش میدهد، متعاقباً موجب میشود افراد کمتر اشتباه کنند. این موجب میشود پرداخت غرامت ناشی از آسیب در محیط کاری، کاهش پیدا کند. این به ویژه برای کارکنانی که در محیطهای پرخطر (مانند: کارگاههایی که با دستگاه برش کار میکنند)، مفید خواهد بود. همچنین، لازم به ذکر است که هزینههای غیرمستقیم میتواند تا بیست برابر هزینه مستقیم آسیب باشد.
- ارگونومی موجب بهره وری بهتر کارکنان میشود. اگر اصول ارگونومیک به درستی مورد استفاده قرار بگیرند، اغلب موجب بهبود عملکرد میشود. با طراحی شغلی برای موقعیت خوب، تلاش کمتر، حرکات کمتر و دستیابی بهتر، محیط کاری کارآمدتر میشود.
- محیط کاری ارگونومیک موجب بهبود کیفیت میشود. محیط کاری که ارگونومیک نباشد، موجب ایجاد خستگی کارکنان شده و درنتیجه موجب میشود کارکنان بهترین عملکرد خود را انجام ندهند. همچنین هنگامی که وظیفه شغلی از نظر فیزیکی بیش از حد بر فرد فشار وارد میکند، ممکن است کار خود را با کیفیت بالا انجام ندهند. به عنوان مثال، یک کارمند ممکن است به دلیل نیاز به نیروی زیاد، پیچ را به اندازه کافی محکم نبندد که می تواند مشکل کیفیت محصول ایجاد کند.
- محیط کاری ارگونومیک تعامل کارکنان را بهبود میبخشد. با ایجاد یک محیط کاری ارگونومیک، کارمندان متوجه میشوند که شرکت بهترین تلاش خود را برای اطمینان از سلامت و ایمنی آنها انجام میدهد. اگر یک کارمند در طول روز کاری خود احساس خستگی و ناراحتی نکند، میتواند باعث کاهش استعفا، کاهش غیبت، بهبود روحیه و افزایش مشارکت کارکنان شود.
- ارگونومی فرهنگ ایمنی بهتری ایجاد میکند. ارگونومی تعهد شرکت به ایمنی و سلامت را به عنوان یک ارزش اصلی نشان میدهد. در حقیقت ارگونومی در محیط کاری، این پیام را به کارکنان میرساند که آنها با ارزشترین دارایی کارفرما هستند. درنتیجه ایجاد و تقویت فرهنگ ایمنی و بهداشت در شرکت منجر به عملکرد بهتر انسانی برای سازمان خواهد شد.
پیشنهاد میکنیم بخوانید: ۷ نوع آموزش در محل کار به سبک روانشناسی صنعتی و سازمانی
7 نکته برای بهبود ارگونومی در محیط کار
- تمرین وضعیت بدنی مناسب: وضعیت بدنی مناسب، تنها به معنای یک موقعیت راحت برای کار کردن نیست. چه بسا برخی از موقعیتها، در عین حال که برای کارکنان راحت است، ممکن است از نظر ارگونومیکی صحیح نباشند. برخی تغییر مکانها و جابجاییها در موقعیت در طول روز حتی میتواند برای برخی از کارکنان که دارای ناتوانیهای جسمانی هستند که هم مفید باشد.
- تغییر دادن: اگر وظایف افراد یدی است (مانند نجاری، آشپزی و…)، تکرار مداوم همان حرکت در طول روز میتواند باعث ایجاد خستگی و فشار شود. اگر امکان جایگزینی وظایف وجود دارد، توصیه میشود حتما وظایف چرخشی باشد. اگر چرخش شغل یا جایگزینی وظایف در طول شیفت ممکن نیست، بهتر است به عنوان کارفرما، برای پرسنل خودتان زمانهایی برای استراحت درنظر بگیرید. در زمان استراحت، بهتر است افراد حرکات کششی انجام دهند یا تمرینات سادهای را انجام دهند تا عضلات و تاندونهای خود را از فشار خارج کنند.
- استفاده از زانو: اگر وظایف به نحوی است که شامل بلند کردن میشود، در حمل از تکنیکهای صحیح بلند کردن استفاده کنید. هرگز با عضلات پشت خود بلند نشده و از زانوهای خودتان نیز استفاده کنید.
- یک صندلی خوب بگیرید. اگر تمام یا بیشتر روز را پشت میز مینشینید، به یک صندلی ارگونومیک نیاز دارید که تنظیمات مختلفی برای انواع حالتهای نشستن دارد. بهترین صندلیها دارای ارتفاع قابل تنظیم، تکیهگاه بازو، تکیهگاه کمر و تنظیمات عمق کف صندلی هستند. اگر پاهای شما به زمین نمیرسد، باید همراه با صندلی از تکیهگاه پا استفاده کنید.
- کامپیوترتان نیز باید ارگونومیک باشد. صفحه کلید و ماوس باید در یک سطح باشند و وزن بازوهای شما توسط تکیه گاه صندلی پشتیبانی شود. صفحه کلید و ماوس نیز باید طوری قرار بگیرند که مچ دست شما صاف بماند. همه ابزارهای مورد نیاز دیگر، مانند منگنه، خودکار یا مداد، و تلفن شما باید در دسترس باشند. اگر به طور مکرر از تلفن استفاده میکنید، یک هدست را به جای قرار دادن تلفن بین گوش و شانه انتخاب کنید.
- مراقب چشمان خود باشید. خستگی چشم در کارمندان رایج است. زیرا ساعات زیادی از روز خود را به مانیتور کامپیوتر نگاه میکنند. مانیتور خود را طوری تنظیم کنید که هنگام نشستن روی صندلی خود در سطح چشم قرار گیرد. مطمئن شوید که مستقیماً به آن نگاه میکنید و زاویه دار نیست.
- استراحت کنید. یک محیط کاری پر استرس میتواند باعث شود که کارکنان عضلات خود را منقبض کرده و برای مدت طولانی در آن حالت بمانند. کارکنانی که برای انجام وظایف خود احساس فشار میکنند ممکن است از استراحت صرف نظر کنند یا برای انجام سریعتر وظایف، خود را تحت فشار قرار دهند. اما این ممکن است در نهایت موجب فرسودگی شغلی در فرد شود. بنابراین بهتر است هر چند وقت یکبار، به خودتان استراحت بدهید.
منابع: