در 20 سال گذشته، کوچینگ روز به روز محبوبیت بیشتری پیدا کرده است. افراد بیشتری به ارزش داشتن یک کوچ (مربی) برای آسان کردن امورِ سخت پی برده اند. اما دقیقاً کوچینگ چیست و چگونه میتواند برای افراد داخل و خارج از محیط کار مفید باشد؟
کوچینگ (coaching) ابزاری است که میتواند افراد را در تمام سطوح توانمند کند تا از نقاط قوت منحصر به فرد خود استفاده کرده و به اهداف خود دست یابند. به عبارتی دیگر، بسته به اینکه در چه زمینه ای از کوچینگ استفاده میکنید، توانمندی خود در زمینه مورد نظر را از بالقوه به بالفعل میرسانید. کوچینگ سطوح مختلفی دارد. پس از کجا بدانیم که چه نوع کوچی را باید استفاده کنیم؟ در ادامه قصد داریم تا به کوچینگ افراد در سطوح مختلف و موارد استفاده از آن بپردازیم:
انواع کوچینگ در سطوح مختلف
در ادامه قصد داریم تا به 14 نوع کوچینگ بپردازیم. در حالت کلی میتوان گفت کوچینگ به دو بخش محل کار و خارج از کار تقسیم میشود. اما با این وجود میتواند همپوشانی زیادی میان این دو دسته باشد.
انواع کوچینگ در محیط کار
1. کوچینگ اجرایی
کوچینگ اجرایی با رهبران سطح بالای یک سازمان کار میکند. در این کوچینگ، معمولاً بر چگونگی افزایش عملکرد تیمی، اجرای ایده های جدید و مقابله با تغییرات در سطح شرکت تمرکز میکند. کوچینگ اجرایی بهترین نوع برای صاحبان مشاغل، رهبران سطح اجرایی و هر کسی که چشم انداز و اهداف یک سازمان را تعیین میکند، است.
2. کوچینگ پیشرفت لیدرشیپ
کوچینگ لیدر شیپ مهارت های جدیدی را آموزش میدهد که به افراد کمک میکند در کار با دیگران بهتر شوند. تمرکز اغلب بر نحوه کار با انواع مختلف افراد و ایجاد انگیزه در آنها برای رسیدن به اهداف شخصی و تیمی است. این نوع کوچینگ برای هر کسی که تیمی را رهبری یا مدیریت میکند یا میخواهد ارتقا پیدا کند بهترین انتخاب است.
3. کوچینگ عملکرد
یک کوچ عملکرد به افراد کمک میکنند تا مهارت هایی را توسعه دهند که مخصوص دستیابی به اهداف شغلی است. همانند کوچینگ ورزشی، کوچینگ عملکرد بر روی جنبه هایی برای بهبود، تمرکز دارد. هر کسی که مسئولیت های خاصی در محل کار دارد یا میخواهد کارآمدتر باشد، میتواند از کوچینگ عملکرد استفاده کند.
4. کوچینگ فروش
یک نوع کوچینگ مهارت محور، کوچینگ فروش است که بخشی از آن آموزش و بخشی دیگر مشاوره است. این به فروشندگان قدرت میدهد تا از طریق مربیگری مهارت ها و بازخورد به اهداف خود برسند. کوچینگ فروش برای افرادی که قصد دارند در موقعیت فروش باشند و یا قصد افزا یش درآمد را دارند، بهترین گزینه است.
5. کوچینگ استراتژی یا کسب و کار
این نوع کوچینگ – مشابه مشاوره – به مدیران کمک میکند تا یک استراتژی برای رشد سازمان بسازند. برخلاف سایر انواع کوچینگ، کوچینگ کسب و کار رویکردی سازمانی تر دارد. تمرکز در این کوچینگ بیشتر بر رشد، بازاندیشی و اجرای یک برنامه در یک زمان خاص برای یک نتیجه تجاری است تا رشد فردی. این کوچینگ برای رهبرانی که به دنبال تغییرات در سازمان و یا شرکت خود هستند، بهترین گزینه است.
6. کوچینگ موفقیت
کوچینگ موفقیت، معمولاً با تمرکز بر یک هدف بزرگتر مشخص میشود. مربیان با مراجعان خود کار میکنند تا هدفی را شناسایی کنند که با اهداف شغلی آنها مطابقت دارد. در یک کلام، کوچینگ موفقیت برای افراد با پتانسیل بالا در هر مرحله از حرفه خود که به دنبال رفتن به سطح بالاتری هستند، بسیار مفید است.
7. کوچینگ تیم
کوچنیگ تیم، نوعی کوچ گروهی است که به اعضای تیم، مهارت های همکاری را آموزش میدهد. در این نوع آموزش ممکن است جلسات فشرده تری برای اعضای تیم ایجاد شود تا از این طریق بر چالش های موجود کار کنند. کوچینگ تیم برای تیم هایی که میخواهند مهارت های ارتباطی خود را تقویت کنند و به صورت متقابل کار کنند، بسیار کمک کننده خواهد بود.
انواع کوچینگ خارج از محیط کار
1. کوچینگ ارتباطات
در خیلی از مواقع ما موانعی را نمیتوانیم بردار یم. چرا که ارتباطات قوی نداریم. به عنوان مثال ممکن است نتوانید با فرزندتان ارتباط درستی داشته باشید و به همین علت فاصله زیادی را میان خود و فرزندتان احساس میکنید. کوچینگ ارتباطات به شما در ایجاد ارتباطی کارآمدتر (چه در محل کار و چه در خارج از کار) کمک میکند. کوچینگ ارتباطات برای هر کسی که میخواهد یاد بگیرد به طور موثر ارتباط برقرار کند، چه به صورت انفرادی یا با یک گروه، بهترین انتخاب است.
2. کوچینگ سلامت همه جانبه
این سطح از مربیگری به عنوان کوچینگ سلامتی نیز شناخته میشود. این کوچینگ بر سلامت جسمی، ذهنی، عاطفی و معنوی تمرکز دارد. هدف مربی های سلامتی ایجاد تعادل به روشی است که سلامت و رشد بهینه و کامل فرد را به دنبال داشته باشد. بنابراین کوچینگ سلامت همه جانبه، برای هر کسی که میخواهد تعادل کار و زندگی و رفاه کلی خود را بهبود بخشد، بهترین گزینه است!
3. کوچینگ درون یافتی
کوچینگ معنوی گرا و دورن یافتی با ناخودآگاه کار میکند. مربیان با مراجعان خود کار میکنند تا آسیب های گذشته را برطرف کنند. هدف اغلب این است که با ایجاد روش های جدید تفکر، یک نتیجه دلخواه را نشان دهیم. این سطح از کوچینگ برای هرکسی که احساس میکند در گذشته گیر افتاده، غرق شده است یا مطمئن نیست که چه کاری باید انجام دهد، بهترین گزینه است.
4. کوچینگ زندگی
به دلیل تعریف گسترده زندگی، تقریباً همه انواع مربیگری تحت این اصطلاح قرار میگیرند. ممکن است اصطلاح «مربی زندگی» را شنیده باشید، اما تعداد کمی از متخصصان خود را به این شکل گسترده مربی زندگی میدانند. کوچینگ زندگی صرفاً درمورد پیشرفت و یافتن رضایت بیشتر در زندگی است. این کوچینگ برای هر کسی مفید است. اما به صورت ویژه برای افرادی که مطمئن نیستند چگونه میتوانند از نقاط قوت و ضعف خود استفاده کنند و یا نمیدانند چگونه به اهداف خود برسند، مفید است.
5. کوچینگ سلامت روان
در کوچینگ سلامت روان، تلاش بر به چالش کشیدن الگوهای فکری است. زیرا از این طریق میتوان موجب تقویت آمادگی ذهنی شد. از طریق این نوع کوچینگ، افراد یاد میگیرند که استرس را مدیریت کنند و استراتژی هایی را برای مقابله با احساسات ایجاد کنند. کوچینگ سلامت روان اگرچه از درمان متمایز است، اما میتواند مکمل فوق العاده ای برای جلسات روان درمانی و یا مشاوره باشد. کوچینگ سلامت روان برای هر کسی که میخواهد رفاه عاطفی خود را درک و مدیریت کند، بهترین انتخاب است.
6. کوچینگ روابط
کوچینگ رابطه میتواند برای هر نوع رابطه ای مفید باشد. خانواده ها، دوستان و غیره حتی شرکای تجاری میتوانند با یک مربی روابط کار کنند تا بیاموزند که با سهولت بیشتری ارتباط برقرار کنند. کوچینگ روابط برای هر کسی که میخواهد روابط نزدیک خود را بهبود بخشد (در داخل و خارج از محل کار) مفید است.
7. کوچینگ تحول آفرین
در حال حاضر کوچینگ دگرگون کننده به سرعت درحال محبوب شدن است. در این کوچینگ، الگوهای فکری قدیمی و ریشه دار به چالش کشیده میشود. مراجعان اغلب خود و شرایطشان را به شیوه ای جدید میبینند. آنها قدرت پیدا میکنند تا تشخیص دهند که چگونه میتوانند برای زندگی مورد نظر خود اقدام کنند. در نتیجه میتوانیم بگوییم این کوچینگ برای هر کسی که به دنبال وضوح، هدف و اشتیاق بیشتر در زندگی شخصی و حرفه ای خود است، بسیار مفید است.
کوچینگ چه مزایایی دارد؟
کوچینگ فواید زیادی دارد، زیرا دیدگاه بی طرفانه ای را ارائه میدهد. فواید کوچینگ عبارتند از:
- کمک میکند خودمان و اعمال و رفتارمان را به گونه ای ببینیم که معمولاً به تنهایی نمیتوانیم.
- کمک میکند تا در قبال اهداف و برنامه هایمان پاسخگو باشیم.
- این فرصت را میدهد که در فضایی بدون قضاوت فکر کنیم.
- موقعیت ها، اهداف و تعاملات را مرور میکنیم و از آنچه باعث میشود به آنها دست پیدا کنیم، آگاه تر میشویم.
- دانستن اینکه یک مربی پشت ما است و خود نیز در حال تلاش و پیشرفت هستیم، عزت نفس را افزایش میدهد.
منبع: betterup.com